Category Archives: Slovensko

L-arginin – športna prehrana za boljšo izgrajevanje beljakovin | Strong Si

Published by:

Esencialna aminokislina L-arginin je prisotna v živilih, ki jih uživamo in je nujna za izgrajevanje beljakovin ter s tem za pravilno delovanje našega telesa. Ko pride v telo se pretvori v dušikov oksid, snov, ki povzroča širjenje žil in vpliva na krvni obtok. Športniki ga uporabljajo zaradi izboljšanja pretoka krvi ter povečanja dotoka kisika v mišice. Je torej eno izmed glavnih prehranskih dopolnil, ki jih vključuje športna prehrana. Uporablja se tudi pri nekaterih bolezenskih stanjih, kjer je prizadeta srčna funkcija oziroma zmanjšan pretok krvi, kot so na primer srčno popuščanje, povišan krvni tlak in koronarna bolezen srca. Nekateri uporabljajo arginin za preprečevanje prehladov, izboljšanje funkcije ledvic, v nosečnosti ob povišanem krvnem tlaku, podporo imunskemu sistemu in preprečevanje vnetij v črevesju nedonošenčkov.

L-arginin - športna prehrana pri strong.siDrugi pozitivni učinki jemanja tega prehranskega dopolnila kažejo, da lahko pripomore k izgubi teže pri osebah, ki trpijo za sladkorno boleznijo ter pripomore k izboljšanju izločanja rastnega hormona med spanjem. Prav tako je učinkovit pri celjenju ran in povečanju krvnega pretoka v roke in noge, kar je uporabno predvsem pri bolnikih z diabetesom ali revmatskimi obolenji. Za zunanjo uporabo se arginin proizvaja v obliki mazil. V glavnem je njegova uporaba znana v športni prehrani, saj ga športniki uporabljajo za izboljšanje njihovih rezultatov. Znano je namreč, da lahko ob jemanju 6 g L-arginina pred vadbo, le ta nekoliko zmanjša potrebo telesa po kisiku, ki je potreben za gibanje. To pomeni, da vpliva na zmanjšanje energijskih potreb za izvajanje določene športne aktivnosti. Velja torej, da lahko s prehranskim dopolnilom, ki vsebuje L-arginin, povečamo učinkovitost same vadbe. Vpliva pa tudi na podaljšanje vzdržljivosti, saj se zmanjša utrujenost. Učinki na vzdržljivost kažejo ugodne rezultate, saj se lahko le ta poveča tudi do 25%.[1]

L-arginin se v največjih koncentracijah nahaja v živilih, ki vsebujejo veliko dušika. To vključuje predvsem rastlinsko hrano, od mesa pa ima največ arginina rdeče meso. Kot prehranski dodatek ga lahko kupimo posamično ali v kombinaciji z L-citrulinom. Dodatek L-citrulina naj bi ohranjal stabilnejše nivoje arginina ter podaljšal učinek delovanja le tega. V priporočenih koncentracijah lahko jemanje arginina vpliva na izgradnjo beljakovin, ki jih potrebujejo mišice.

Standardne doze arginina za športnike se gibljejo med 3-6 g pred vadbo. Navedene količine se lahko jemljejo do trikrat dnevno ob različnem času. Če pride do predoziranja, oziroma zaužitja večjih količin (nad 10 g) naenkrat, se lahko pojavijo prebavne težave, najpogosteje diareja. Ob prebavnih težavah je motena absorpcija skozi črevesno steno, zato jemanje količin, večjih od priporočenih, ni učinkovito.

Za naročilo L-arginina, ali ostale kakovostne športne prehrane pa poklikajte na strong.si

Bio trgovina – prihodnost je tukaj

Published by:

Bio trgovina je prodajalna prihodnosti, zagotovo.

V prihodnosti gre pričakovati nadaljevanje trenda povečanja zanimanja za kakovostne, naravno pridelane izdelke. Naravno pridelani izdelki v Sloveniji k sreči še niso redkost, kot drugod v svetu. Imamo še veliko obdelovalnih površin ter ljudi, ki iz zemlje znajo izkoristiti najboljše. kamorkoli se podamo, v naši deželi lahko srečamo vez človeka z naravo. Vez z naravo je danes pomembna dobrina. Ker je v mnogih razvitih državah že zelo načeta, ne preseneča zanimanje za naše izkušnje. Zanimanje je sicer težko izmerljivo, lahko pa o tej izkušnji spregovori vsak, ki je imel pri nas izkušnjo soočenja človeka iz razvitega sveta s slovenskimi bio izdelki.

Bio izdelki so se pri nas ohranili na razne načine. Veliko ljudi ima bio izdelke v prehranskih navadah prisotne. Zato jih vedno znova zahtevajo in kupujejo. Za ostale izdelke je pri takih osebah zanimanje manjše, povečini kupujejo predvsem tiste ostale izdelke, ki jih ne morejo sami doma pridelati ali za njih ne obstaja ponudba. Določeni prehrambni in drugi podobni izdelki, ki so del naših prehrambnih navad namreč ne izvirajo iz naših krajev, smo jih pa preko dobrih izkušenj z njimi vzeli za svoje. Bio izdelki so v Sloveniji tako prisotni, obstaja trg in povpraševanje po njih. Hkrati pa imamo tudi bio proizvajalce. Motivacije bio proizvajalcev so različne. V prvi vrsti gre predvsem navezanost na zemljo, tradicijo in mnoge klasične motive. Poleg tega so motivi tudi sodobni, lahko bi jim rekli trendovski. Sodobno usmerjeni ljudje se dobro zavedajo pomena kakovosti prehrane. Nekdanjo kvantiteto v sodobnem času pri takih ljudeh vedno bolj obsežno zamenjuje kvaliteta. Kupci s tako zavestjo se zavedajo, da je bolje kupiti količinsko manj, vendar večje kakovosti.

10 preprostih nasvetov, kako biti bolj EKO

Takšni kupci so tudi pripravljeni odšteti evro več za boljšo kakovost. Naravnanost bio proizvajalcev na takšno povpraševanje se izoblikuje  bio trgovina. Potrošniki so, množičnosti bio proizvajalci velikokrat niti ne potrebujejo. Zavedajo se, da imajo zveste kupce, kar jim zagotavlja prihodnost ob manjših, vendar kvalitetnih izdelkih. Bio  trgovina ima v Sloveniji veliko možnosti za razširitev. Vse potrebno imamo, potrebno je le motivirati vse udeležence. Pozitivne spremembe v kakovosti življenja so z bio izdelki zagotovljene. Kdor je z njimi seznanjen od malih nog ne potrebuje dodatne razlage. Ostalim velja predlagati preizkus na daljše časovno obdobje. Človeški organizem namreč potrebuje čas, da se privadi na nove razmere in se jim prilagodi. Čez čas so spremembe očitne v mnogih znakih zdravega in kakovostnega življenja.

Bio trgovina je lahko motivacija, priložnost in prihodnost Slovenije.

 

 

 

Frozen – kraljestvo ki je osvojilo svet

Published by:

Ledeno kraljestvoGlede na to, da živimo v informacijski dobi, obstaja le majhna verjetnost, da še niste slišali za animirano uspešnico Frozen, ki se v slovenskih kino dvoranah predvaja pod naslovom Ledeno kraljestvo. Uspeh risanke nikakor ni naključje, saj je vsebina polna zanimivih zapletov, zgodba pa poučna in odlično prirejena za mlajše občinstvo. Piko na i doda odlična animacija, še po koncu spektakla pa nam ostanejo v spominu glavni risani junaki na čelu s princeso Elso. Nič čudnega, da se Frozen uvršča na peto mesto med najbolj donosnimi filmi v zgodovini!

Zgodba animiranega filma sicer sledi izvirni pravljici Hansa Christiana Andersena z naslovom Snežna kraljica, je pa vsebina nekoliko prirejena za animirano uprizoritev in mlajše občinstvo. V glavni vlogi nastopa mlada princesa Elsa, ki odkrije čarobno moč upravljanja snega in ledu. Ker te moči še ne obvladuje, v otroštvu pomotoma poškoduje svojo mlajšo sestro Ano, ter se v strahu pred novimi nesrečami umakne v osamo. Tu pa se zgodba šele začne, saj do pravih zapletov pride šele po tem, ko se pojavijo še drugi risani junaki – Hans, Krištof, Olaf … Vsi omenjeni liki skozi risani film navdušujejo občinstvo z zanimivimi prigodami in spretnim reševanjem nepričakovanih zagat, v srcih otrok pa ostajajo še dolgo po tem, ko je risanke že konec. Risani junaki imajo navado, da otroke spremljajo kar skozi celo otroštvo, pri tem pa risanka Frozen ni izjema. Marsikateri otrok se po odhodu iz kino dvorane ne bo želel ločiti od svojih novih prijateljev, ostali pa mu bodo v spominu tudi še desetletja po tem!

Na srečo pa lahko Elsa in drugi junaki animiranega filma Frozen svoje mesto najdejo tudi v objemu vašega malčka – motivi Ledenega kraljestva namreč krasijo različno otroško opremo, ter so tako lahko navzoči v življenju otroka tudi potem, ko je risanka le še bežen spomin. Naj otroci odraščajo s svojimi najljubšimi risanimi junaki!

Kaj podariti za rojstni dan glede na nebesno znamenje

Published by:

Zagotovo  se velikokrat vprašate kaj kupiti za darilo prijatelju, staršem, partnerju, otroku. Naj bodo ta darila bolj resna, malo zabavnejša, ali čisto nora in odštekana? Morda vam bo ob prebiranju naslednjega besedila postalo kaj lažje, sploh, če vemo kakšno nebesno znamenje poseduje naš bodoči obdarovanec.

horoskop in darila

OVEN je močno nebesno znamenje, rad ima hitrost, akcijo, potovanja v eksotične kraje, obožujejo. Predvsem pomembno je, da jim pri izbiri darila damo vedeti, da nam je všeč to kar počnejo. Ker so ljubitelji branja bodo zagotovo veseli kakšne Led svetlobne podlage za branje.

BIKI so prefinjeni ljudje, ki cenijo lepa darila a naravnost obožujejo darila, ki so praktična.  Predvsem pa ne marajo daril, na katerih bi se nabiral prah. Glasbeni gel za tuširanje bo zagotovo prava izbira.

DVOJČKI, radi kupujejo, še raje prejemajo, še posebej smešna darila, ki so zabavna in izvirna. Všeč jim bo budilka s pištolo.

RAKI, bitja, ki imajo radi notranji mir in varnost., njihove duše pa so občutljive in nežne. Najbolj bodo veseli daril, ki bodo spodbudila njegovo domišljijo. Hmm, Kakšen zvonček želja mu bo zagotovo všeč.

LEV zelo občutljiv na to kaj dobi in kaj ne, ljubijo pa vse kar mu daje pomembnost zato njemu budilko barske plesalke, njej pa lip glos krofke .

DEVICA, praktična in skromna zato zanjo bo knjižni sef zanje kar dobra izbira.

TEHTNICA, vedno urejene, sploh njej so všeč rožice, zato bo kakšen namizni ventilator-rožica zanje prava izbira.

ŠKORPIJON, skrivnosten in zahteven, domišljija je zanj živi element, ki ga nujno potrebuje. Zato nekaj sexy in nekaj zapeljivega, poredna pentja ali pa poredni kocki ne bosta zgrešen izbor.

STRELEC, nezahteven in zadovoljen s vsem. Zelo bo vesel hišnega ljubljenčka, a, če zanj nima časa in prostora mu kupite srčkanega Baby gupi-ja.

KOZOROG, le redko zaupa kar si želi. A zagotovo ne bomo zgrešili s darilom, ki je uporabno in praktično,  električni odpirač steklenica bo ta pravi izbor.

VODNAR, obožuje novotarije in drugačnost. Podvodni lightshow ali zvezdno nebo. Samo, da se sveti.

RIBI, lepa a skopuška bitja, ki jih zadovoljimo že s malenkostjo, ki pa mora vsebovati kanček romantičnosti. Led vanilija sveča na daljinca ali kupidova svetleča blazina bosta malenkosti s katerima jim bomo zagotovo polepšali dan.

Tukaj je bilo predstavljenih le nekaj idej, kako lahko popestrite obdarovanje prijateljev glede na njihov horoskop. Če pa obdarujete kakšnega davčnega uradnika, pa se (malo za šalo, malo za res), najprej pozanimate, kakšna darila so sploh primerna za njih 🙂