L-arginin – športna prehrana za boljšo izgrajevanje beljakovin | Strong Si

Esencialna aminokislina L-arginin je prisotna v živilih, ki jih uživamo in je nujna za izgrajevanje beljakovin ter s tem za pravilno delovanje našega telesa. Ko pride v telo se pretvori v dušikov oksid, snov, ki povzroča širjenje žil in vpliva na krvni obtok. Športniki ga uporabljajo zaradi izboljšanja pretoka krvi ter povečanja dotoka kisika v mišice. Je torej eno izmed glavnih prehranskih dopolnil, ki jih vključuje športna prehrana. Uporablja se tudi pri nekaterih bolezenskih stanjih, kjer je prizadeta srčna funkcija oziroma zmanjšan pretok krvi, kot so na primer srčno popuščanje, povišan krvni tlak in koronarna bolezen srca. Nekateri uporabljajo arginin za preprečevanje prehladov, izboljšanje funkcije ledvic, v nosečnosti ob povišanem krvnem tlaku, podporo imunskemu sistemu in preprečevanje vnetij v črevesju nedonošenčkov.

L-arginin - športna prehrana pri strong.siDrugi pozitivni učinki jemanja tega prehranskega dopolnila kažejo, da lahko pripomore k izgubi teže pri osebah, ki trpijo za sladkorno boleznijo ter pripomore k izboljšanju izločanja rastnega hormona med spanjem. Prav tako je učinkovit pri celjenju ran in povečanju krvnega pretoka v roke in noge, kar je uporabno predvsem pri bolnikih z diabetesom ali revmatskimi obolenji. Za zunanjo uporabo se arginin proizvaja v obliki mazil. V glavnem je njegova uporaba znana v športni prehrani, saj ga športniki uporabljajo za izboljšanje njihovih rezultatov. Znano je namreč, da lahko ob jemanju 6 g L-arginina pred vadbo, le ta nekoliko zmanjša potrebo telesa po kisiku, ki je potreben za gibanje. To pomeni, da vpliva na zmanjšanje energijskih potreb za izvajanje določene športne aktivnosti. Velja torej, da lahko s prehranskim dopolnilom, ki vsebuje L-arginin, povečamo učinkovitost same vadbe. Vpliva pa tudi na podaljšanje vzdržljivosti, saj se zmanjša utrujenost. Učinki na vzdržljivost kažejo ugodne rezultate, saj se lahko le ta poveča tudi do 25%.[1]

L-arginin se v največjih koncentracijah nahaja v živilih, ki vsebujejo veliko dušika. To vključuje predvsem rastlinsko hrano, od mesa pa ima največ arginina rdeče meso. Kot prehranski dodatek ga lahko kupimo posamično ali v kombinaciji z L-citrulinom. Dodatek L-citrulina naj bi ohranjal stabilnejše nivoje arginina ter podaljšal učinek delovanja le tega. V priporočenih koncentracijah lahko jemanje arginina vpliva na izgradnjo beljakovin, ki jih potrebujejo mišice.

Standardne doze arginina za športnike se gibljejo med 3-6 g pred vadbo. Navedene količine se lahko jemljejo do trikrat dnevno ob različnem času. Če pride do predoziranja, oziroma zaužitja večjih količin (nad 10 g) naenkrat, se lahko pojavijo prebavne težave, najpogosteje diareja. Ob prebavnih težavah je motena absorpcija skozi črevesno steno, zato jemanje količin, večjih od priporočenih, ni učinkovito.

Za naročilo L-arginina, ali ostale kakovostne športne prehrane pa poklikajte na strong.si

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *